Esbjerg Kunstmuseum barsler med ny spændende efterårsudstilling, hvor berømt kunstners barnebarn går i clinch med sin farfars værker.
Esbjerg Kunstmuseum er hjemsted for en af de mest omfattende samlinger i landet af kunstneren Richard Mortensens værker.
Den samling er nu blevet udvidet, da den afdøde danske kunstners steddatter og assistent, Nanna Hartman, for nyligt har doneret en stor mængde papirarbejder og skitser til museet, som museumsansatte selv har hentet til Esbjerg fra Mortensens gamle hus og atelier i Ejby, hvor han boede ved død i 1993.
Den nyligt forstørrede samling får efter sommerferien fornyet fokus, da museet den 27. september åbner en ny udstilling, hvor Richard Mortensens barnebarn, kunstneren Mathias Malling Mortensen, går i clinch med værker af sin berømte farfar.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Hvordan det ender – og hvad det indebærer – løfter kunstmuseet endnu ikke sløret for, så spændingen bevares lidt endnu.
Dertil kommer, at museet med støtte fra Ny Carlsbergfondet er primus motor i et større forskningsprojekt, der med kunsthistorikerne Anneli Fuchs og Mette Højsgaard i spidsen, skal sikre, at Mortensens båndede forelæsninger fra professortiden på Det Kgl. Danske Kunstakademi digitaliseres og udgives.
Lige nu kører ARoS i Aarhus en særudstilling med Richard Mortensen under titlen “Mellem linjerne” – og i 2010 havde Esbjerg Kunstmuseum senest en dedikeret udstilling.
Da var det nemlig 100 år siden, at Esbjerg Kunstforening blev stiftet. Samtidig var det 100-året for Mortensens fødsel. Deraf jubilæumsudstillingen “100+100 Richard Mortensen og os“.
Hvem var Richard Mortensen?
Richard Strange Mortensen, som var kunstnerens fulde navn, blev født i 1910 i København, og var en anerkendt dansk maler, grafiker og professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi 1964-’80.
Richard Mortensen havde stor betydning for udviklingen af det abstrakte maleri i Danmark. Hans værker hænger – udover på Esbjerg Kunstmuseum – blandt andet på Statens Museum for Kunst, Louisiana, Ny Carlsberg Glyptotek, Trapholt, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg og ARoS Aarhus Kunstmuseum.
Han er desuden rigt repræsenteret i udlandet, på bl.a. Museo Español de Arte Contemporáneo i Madrid, Musée Nationale d’Art Moderne i Paris, Nationalmuseum i Stockholm og Nasjonalgalleriet i Oslo.
I 1969 udkom et 60-øres frimærke med et abstrakt motiv i lyserødt og lyseblåt af Richard Mortensen.
Richard Mortensen blev æresmedlem af Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1981. Han har desuden fået en vej opkaldt efter sig i Ørestaden på Amager, som meget passende støder op til Asger Jorns Allé.
Kilde: Wikipedia.
PS: Hvis du endnu ikke har oplevet den aktuelle udstilling “Opbrud” med kunst fra mellemkrigstidens Hamborg, så kan det nås endnu. Den kan du læse mere om her.