“Foreningen Natur- og lejrskolen Sønderho” stiftes i næste uge – håber at kunne få vakt feriekoloni på Fanø til live igen.
I august 2024 var det egentlig slut. Esbjerg Kommune havde i forbindelse med en sparemanøvre smækket kassen i og drejede dermed nøglen om for kolonien, der i næsten 120 år har været brugt som destination for lejrskoler og for feriebørn.
Men som bekendt kender ingen dagen, før solen går ned. For hen over efteråret og vinteren har en gruppe lærere, skoleledere, naturvejledere og andre arbejdet på at stifte en forening, der på sigt kunne blive til en selvejende institution, der kan drive stedet videre i samarbejde med fx fonde eller andre økonomiske sponsorer.
Det hele startede med en underskriftsindsamling med 2.283 underskrifter og næsten lige så mange livsfortællinger om kolonien og lejrskolerne. Disse blev af arbejdsgruppen sendt til byrådet, der i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2025 valgte at genoverveje lukningen og kigge på alternative muligheder at drive stedet på i samarbejde med private aktører, fx Foreningen Natur- og lejrskolen Sønderho.
På torsdag, den 20. februar, er der stiftende generalforsamling klokken 16.30 på Bakkeskolen i Esbjerg Ø. Her håber arbejdsgruppen at se mange lærere, pædagoger og forældre, der kan se en idé i at have en lokalt forankret lejrskole – kun godt 30 minutter fra Esbjerg.
Første skridt på vejen er en samarbejdsaftale med Esbjerg Kommune. Her er det foreningens håb at man kan lave en fornuftig aftale, hvor begge parter kan se sig selv i samarbejdet. Det springende punkt bliver økonomien i lejeaftalen, hvor kommunen tidligere ikke har villet bøje sig for et beløb på 450.000 kroner årligt – eller en salgspris på 3,5 millioner kroner.
Det er lærer Troels Haas, som er initiativtager og har været arbejdsgruppens ansigt udadtil. Han mener, at et sted som Sønderho Feriekoloni har stor samfundsmæssig og social værdi:
– Når man kigger på børnene af i dag, har vi nogle små mennesker, som er rigtig gode til sig selv. Men de har svært ved at indgå i de fællesskaber, de møder rundt omkring. Både i skolen, i fritidsklubben og til deres fritidsaktiviteter. Det skal vi hjælpe dem med at lære, lyder det fra Troels Haas.
– Netop de færdigheder har et lejrskoletilbud mulighed for at lære eleverne, når lærerne er sammen med børnene i længere tid ad gangen, mener Troels Haas.