Vi giver dig overblikket over, hvor du kan tage til bål og sang på søndag, når heksen atter skal futtes af.
En af vores hyggeligste traditioner herhjemme står for døren. Søndag den 23. juni er det Sankt Hans Aften, og indtil videre lover vejrudsigten sommervejr.
Hvis det holder, skal det i hvert fald ikke blive undskyldningen for at blive hjemme fra bål, taler og andre traditioner. Se herunder, hvor du kan tage til Sankt Hans-bål i Esbjerg. Klik på den enkelte eventboks for at læse mere om det specifikke arrangement.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Dokken City Beach
Her tændes allerede op i bålfadene fra klokken 14.00, og snobrød, pinde og skumfiduser skal medbringes hjemmefra – hvis man er til det. Der vil være åbent i madboden og baren, så der er mulighed for en lækker omgang aftensmad eller en kold fadøl på den kunstigt anlagte strand på den gamle dokhavn.
Lergravsparken
FDF Afdeling 4 i Esbjerg afholder traditionen tro det store Sankt Hans-arrangement med bål på søen. Der vil være musikalsk underholdning ved Jesper Borg og båltale ved sognepræst Marianne Holm Zeuthen, Grundtvigskirken. Du kan købe mad fra boderne, og der er sjove aktiviteter for hele familien. Al overskud går til det frivillige arbejde i FDF-kredsen. Boderne åbner klokken 18 og lukker klokken 22. Der er gudstjeneste i Grundtvigskirken klokken 17.00.
Gjesing
KFUM-spejderne gruppe 4 afholder fra klokken 17-22 Sankt Hans Aften ved søen i krydset over for Bilka. Her har de teamet op med blandt andre Gadens Gastronomer og youtuberen Moller, som man kan få et foto sammen med. Kulturudvalgsformand Jakob Lose (V) holder båltalen. Der er sang ved Gjesing Kirkes Pigekor og Vitaskolen Bohrs børnekor. Du kan også møde Esbjerg Klatrehal, Sigma Wine, Esbjerg DiscGolfKlub, Korn180 og Lokalsjakket.
Kvaglund
På plænen bag kirken tændes der op i grillen lidt efter klokken 17.00. Man skal selv medbringe kød eller andet, man ønsker at grille. Der vil være en separat grill, hvor der ikke steges grisekød. Klokken 18.30 underholder tryllekunstner og bugtaler Hans Jørgen Østerby børnene, hvorefter han spiller viser for de voksne. 19.30 er der båltale, sang og Sankt Hans-bålet tændes.
Sædding
Der bliver masser af tid til hygge og snak, når Sædden Kirke inviterer til Sankt Hans med gratis snobrød og saftevand til børnene fra klokken 18. Kaffe og te kan købes. Denne aften vil man kunne bage snobrød over bål, købe pølser og blive underholdt af tryllekunstner Nicolai Laursen. Alt dette sker fra scenen på græsset ved Sædden Kirke. Der sluttes af ved 20-tiden med et kæmpe bål på Sædding Strand til tonerne af Midsommervisen.
Hjerting Strand
Strandpromenaden lige over for Hjerting Badehotel. De små snobrødsbål tændes kl. 19.00 – båltale kl. 21.00, herefter tændes det store Sankt Hans bål. Holger Drachmanns “midsommervise” synges i fællesskab til lyden af bålets knitren og solnedgangen over Vadehavet.
Tarp
Her tændes bålet klokken 19, mens aktiviteter åbner allerede klokken 17.00. Der kunne købes mad og drikke.
Hvorfor fejrer man Sankt Hans?
Sankt Hans fejres oftest i de Nordeuropæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dog er det mest i de Nordiske og baltiske lande den fejres bedst, da den lyse sommernat giver de optimale betingelser for selve fejringen.
Sankt Hans er ligesom julen en hedensk tradition, som er blevet indarbejdet i kristendommen.
Sankt Hans er en forkortelse af Jesus’ fætter Johannes Døberen, som blev født et halvt solår før Jesu. Johannes Døberen var ham som døbte Jesus, heraf navnet Døberen.
Sankt Hans fejrer både den hedenske del, med midsommeren, årets længste dag og Johannes Døberens Fødselsdag.
Det var i 400-tallet at festen for Johannes Døberen blev fastlagt til 24. Juni, som ud fra Lukas Evangeliet fandt sted seks måneder før Jesu fødsel.
Aftenen inden tænder vi bål og fejrer Sankt Hans Aften.
Oprindeligt var Sankt Hans en helligdag, men det gjorde Struensee en ende på i 1770, da han halverede danskernes helligdage.
Kilde: Sankt-Hans.dk – her kan du læse meget mere om traditionen.