Det er ikke ligefrem væltet ind med Kvote 1-ansøgninger til Esbjergs uddannelsesinstitutioner. Der er særligt nedtur på hos UC Syd og nogenlunde status quo hos EA Sydvest. Tallene fra Syddansk Universitet, SDU, er endnu ikke offentliggjort.
Antallet af førsteprioritetsansøgninger til UC Syds ti uddannelser i Esbjerg er samlet faldet med 17 procent fra 2023 til 2024. Tallet dækker over, at den delvis digitale socialrådgiveruddannelse går frem med 92 procent, mens bioanalytiker og fysioterapeut stiger med henholdsvis tre og 19 procent. Laborantuddannelsen holder niveau sammenlignet med 2023.
Uddannelserne til lærer, jordemoder, administrationsbachelor, pædagog, sundhedsadministration og sygeplejerske går derimod tilbage.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
– Det er et problem, ikke kun for UC Syd, men bestemt også for hele vores region. Vi har brug for de her professioner i skolerne, børnehaverne, botilbuddene og på sygehusene. Det er et samfundsproblem, der skal løses, hvis vi vil sikre, at velfærdssamfundet også fungerer om bare fem-ti år i vores del af landet, forklarer Alexander von Oettingen, der er rektor ved UC Syd.
UC Syd oplever generelt en nedgang i antallet af førsteprioritetsansøgninger på 11,2 procent. Enkelte uddannelser har dog fremgang, mens andre har tilbagegang.
– Det er ingen hemmelighed, at UC Syd og de danske professionshøjskoler er under pres. Antallet af ansøgere her i 2024 understreger, at der er brug for en reform på området, og at der fra politisk side kommer en håndsrækning til uddannelsesinstitutioner i yderområderne i Danmark, siger Alexander von Oettingen.
EA Sydvest: Nærmest status quo
Hos en anden uddannelsesinstitution, Erhvervsakademi Sydvest (EASV), ser man gode tendenser i årets sommeroptag, på trods af enkelte udfordringer og aflysninger.
Rektor Henrik Larsen fremhæver succesen med onlineuddannelser og fremgangen på tekniske
uddannelser. Efter en markant fremgang sidste år, oplever akademiet i år en stabil udvikling i de flotte optagelsestal.
– Den stabile udvikling er meget positiv set i lyset af den demografiske udvikling i vores område. Sidste år havde vi desuden en markant fremgang på 22 procent, så generelt er vi meget tilfredse.
EA Sydvest har afdelinger i Sønderborg, Tønder og Esbjerg, som tallene dækker over.
Desværre har EASV måttet aflyse fem udbud på grund af manglende ansøgere, heraf kun de to i Esbjerg. Det drejer sig om uddannelserne til el-installatør og energiteknolog.
En bemærkelsesværdig succes er erhvervsakademiets udbud af onlineuddannelser, hvor hele 35 procent af ansøgerne har søgt ind.
Og så er antallet af ansøgere til uddannelsen Produktionsteknolog i Esbjerg fordoblet, hvilket ifølge EASV hænger meget godt sammen med interessen for den grønne omstilling, man generelt ser i samfundet i disse år.
I Esbjerg er der i år 1445 ansøgere sammenlignet med 1450 sidste år. Hvor mange der reelt konverteres til studerende, ved man ikke med sikkerhed endnu.
Obs! Der vil blive åbnet for optagelse på ledige pladser efter den 26. juli 2024. Man vil kunne finde listen og søge via nemstudie.dk.