Hos Madsens Lopperi giver to plus en plus en hund fem

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

For de fleste er Madsens Lopperi en butik fyldt med retroperler og loppefund midt i Esbjerg. Men mellem genbrugsguldet findes også en historie om at tage kontrollen over sit eget arbejdsliv.

I Torvegade 60, på hjørnet af Nygårdsvej, ligger en butik, der er noget helt for sig selv. Et vindue ind til en svunden tid, hvor indretningsklassikere som FDB-møbler, PH-pendler og farverige hyacintglas får nyt liv – og nye ejere.

Madsens Lopperi er en retrobutik med kærlighed til det gamle, det skæve og det smukke. Her sælges alt fra elegante 60’er-lamper og bedagede lænestole til pudsige nipsting, skilte, dåser og patineret kunsthåndværk, man ikke vidste, man manglede.

Butikken ejes og drives af ægteparret Vibeke og Michael Madsen, begge 51 år, og deres makker Jesper Larsen på 45, der blev en del af forretningen for godt og vel et år siden. Sammen har de skabt en butik med personlighed og en skarp sans for kvalitet i den bugnende verden af lopper og genbrugsguld.

– Det er super vigtigt at kende sine kunder. Vide, hvad de vil finde interessant, siger Jesper Larsen.

Sammen med Michael og Vibeke – og butikshunden Frida i øvrigt – har vi samlet os i “dagligstuen”, der ligger tre trin op fra det egentlige butikslokale. Her er indrettet med klassiske danske møbler i tidløst design og indrammede plakater på væggen.

– Vi håndplukker alt selv, når vi er ude på opkøb. Jeg tror på, at vi har et godt øje for, hvad der kan sælges i butikken, siger Jesper Larsen, løfter pegefingeren, og skyder roser afsted mod Vibeke Madsen:

– Hun har en fantastisk evne til at indrette butikken og få tingene til at fremstå indbydende og i de rette sammenhænge.

Vibeke Madsen ekspederer en kunde midt i virvaret af retroeffekter Foto: Fjodor Pedersen.
Vibeke Madsen ekspederer en kunde midt i virvaret af retroeffekter Foto: Fjodor Pedersen.

Selvom Madsens Lopperi har sit hjerte i Esbjerg, rækker forretningens arme langt ud over bygrænsen. Med et 700 kvadratmeter stort lager i Varde og et efterhånden meget stort netværk, sender de regelmæssigt varer af sted til kunder i hele Europa, USA og Japan.

Og det var særligt med dét forretningsmæssige ben for øje, at det gav god mening for ægteparret Madsen at slå pjalterne sammen med Jesper Larsen, der i nogle år drev en tilsvarende retrobutik i Kolding, men sideløbende har opbygget et kæmpe netværk ude i den store verden. Skabt connections.

– Vi har kendt hinanden i mange år og ofte været på opkøb sammen, hvor vi så efterfølgende har delt tingene imellem os. På et tidspunkt fandt vi ud af, at det gav rigtig god mening at gå sammen, fortæller partnerne.

Så Larsen købte sig ind i Madsens foretagende. Og der er jo også noget om, at en taburet står lidt mere stabilt på tre ben end på to.

Mange kender Jesper Larsen fra tv-programmet Hvem byder bedst? Andre kender ham bare som ham med de sjove skjorter og det gode humør. Foto: Fjodor Pedersen.
Mange kender Jesper Larsen fra tv-programmet Hvem byder bedst? Andre kender ham bare som ham med de sjove skjorter og det gode humør. Privat er han gift med Maria, som er karrierevejleder i Forsvaret. Foto: Fjodor Pedersen.

Hvem er kunderne?
Butikken har efterhånden opnået kultstatus blandt lokale loppeentusiaster, hvoraf mange kommer igen og igen – nogle for at finde det perfekte sofabord, andre for at gå på jagt efter nostalgiske minder fra barndomshjemmet.

– Det er svært, at give et entydigt svar på hvem vores kernekunde er. Det var måske lettere tidligere, men i dag spænder det fra den 22-årige, der ikke vil købe Ikea til studieboligen, til den 82-årige, der samler på en speciel slags lysestager, fortæller Jesper Larsen og pointerer, at man også har en vis sikkerhed for, at ting købt brugt altid vil bevare en form for gensalgsværdi.

Og det er ikke kun i alder, kundeunderlaget spænder vidt.

– Vi oplever, at tanken om bæredygtighed og genbrug også er slået igennem hos dem, som ellers har råd til at købe kvalitetsmøbler i de dyre møbelforretninger. Og det kan også være, de gør det, men i en butik som vores kan man finde unika og ting, som sætter et personligt præg på indretningen derhjemme, siger Michael Madsen.

Hos Madsens Lopperi handler det ikke kun om at sælge møbler og lamper – det handler om at give gamle ting nyt liv, hvor to-tre dage om ugen bruges på at restaurere og renovere møbler. Og så handler det om at skabe nye historier. Og det forsøger indehaverne at gøre med varme, viden og en god portion vestjysk charme. Og apropos vestjysk charme:

Madsens Lopperi er indrettet i flere afdelinger. Foto: Fjodor Pedersen.
Madsens Lopperi er indrettet i flere afdelinger. Foto: Fjodor Pedersen.

– Jeg elsker Esbjerg, men esbjergenserne kan være lidt svære at sparke gang i engang imellem, siger Michael Madsen.

– Man fornemmer nogle gange, at nye trends – selv inden for retro – tager sit afsæt i København, kommer vestover, men drejer nordpå ved Trekantsområdet og aldrig rigtigt får fat herovre.

Madsens Lopperi har også en stand hos Brugtvareterminalen i Viby ved Aarhus, som er Jyllands største af sin art. Og derfor har Madsen & Co. med årene fået en ret god fornemmelse for, hvad der kan sælges hvor.

– Mange ting kommer slet ikke ind forbi butikken her i Esbjerg, men der er bare nogle ting, vi meget gerne vil præsentere esbjergenserne for. Så sætter vi det ind i et par uger, og hvis ikke nogen fatter interesse, så tilbyder vi den til nogle af vores forbindelser andre steder fra, fortæller Vibeke Madsen.

Hunhunden Frida er en krydsning mellem en malteser og en bomuldshund. Foto: Fjodor Pedersen.
Hunhunden Frida er en krydsning mellem en malteser og en bomuldshund. Foto: Fjodor Pedersen.

Ting er kun til låns
Når man dagligt er i berøring med så mange fine ting fra ind- og udland, kan det være fristende selv at ville have det hele med hjem. Især når opkøbene foregår på følelser og fornemmelser ud fra mantraet “hvis det falder i vores smag, falder det nok også i andres”.

– Gudskelov er det bare ting, man ikke har en personlig relation til. Det er ikke arvestykker, men nogle ting er da så fine, at de får lov at komme hjem og stå lidt, inden de kommer til salg, afslører Jesper Larsen, hvis egen løbebane udi genbruget begyndte helt ud af det blå.

– Det havde aldrig sagt mig noget, men en dag fik min kone, Maria, alligevel slæbt mig med på et loppemarked, og da jeg stod med en vase i hånden, ramte det mig bare. Her opstod interessen. Ud af det blå, husker han.

Gamle fine kaffedåser i god stand er altid dekorative. Foto: Fjodor Pedersen.
Gamle fine kaffedåser i god stand er altid dekorative. Foto: Fjodor Pedersen.

Dengang var han ansat i Forsvaret, hvor han nåede at være i 17 år med tre udsendelser til Afghanistan og en enkelt til Bosnien til følge. Men ved siden af arbejdet på kasernen begyndte han at handle med retro.

– På et tidspunkt fik jeg lidt for travlt. Brugte lidt for meget tid begge steder, og havde alligevel aldrig tid nok. Det var frustrerende. Så min kone sagde, at jeg var ved at blive en sur gammel mand. Og så sprang jeg ud i det, sagde op, og åbnede butik i Kolding, fortæller Jesper Larsen, der også har mindre børn og i øvrigt er bosat i Alslev – små 20 kilometer fra down-town Esbjerg.

Men han åbnede butikken i Kolding i 2015 i respekt for Madsens Lopperi i Esbjerg, og fordi Kolding ikke rigtigt havde en tilsvarende butik.

I den inderste afdeling finder man porcelæn, glas, service og den slags. Foto: Fjodor Pedersen.
I den inderste afdeling finder man porcelæn, glas, service og den slags. Foto: Fjodor Pedersen.

Drømmen om uforudsigeligheden
Michael og Vibeke åbnede i Kronprinsensgade i 2012. Til en start på hobbyplan. Og det var dybest set inspireret af de mange genbrugsprogrammer, der i de år fyldte mere og mere af sendefladen på tv.

– Tænk, hvis man kunne leve af det, sagde de til hinanden flere gange.

Michael Madsen er søn af den kendte slagtermester Kaj Madsen, der gennem årtier havde hjemme i Kronprinsensgade, men som havde solgt butikken til den mangeårige medarbejder Lene Nielsen.

– Der var et lille lokale ved siden af slagterbutikken, som vi fik lov at leje. Vi begyndte med to tremmestole, som Vibeke havde malet lyseblå. Pangfarver var meget oppe i tiden i de år. Også skrig-orange plastickrus og den slags, husker Michael Madsen, der arbejdede som lærer på en folkeskole i Bramming.

De iøjnefaldende lysskilte i flere farver kommer fra Berlin. Foto: Fjodor Pedersen.
De iøjnefaldende lysskilte i flere farver kommer fra Berlin. Foto: Fjodor Pedersen.

– Og så fik vi lov til at købe en masse ting af din mor, som hun selv havde købt på genbrug rundt omkring, indskyder fruen og fortsætter:

– Vi solgte nok også det meste for billigt, men så var vi da i gang, fortæller Vibeke Madsen, der på daværende tidspunkt var pædagog.

Vibeke tog senere orlov et år for at se, om der var potentiale i at gå fuldtid på lopperierne. Samtidigt slæbte husbonden sig møjsommeligt afsted til sit skemalagte lønmodtagerjob i endnu et skoleår.

Men forretningen krævede mere og mere arbejde. Parret begyndte selv at tage på opkøb og restaurere gamle møbler.

– Det var learning by doing. Jeg er kommet til at slibe igennem mere end én bordplade dengang, indrømmer Michael Madsen, der anslår, at han i dag arbejder dobbelt så mange timer, som da han var lærer.

– Men dengang var alt lagt i skemaer. Jeg vidste præcis, hvad jeg skulle klokken 11.30 fredag om to uger. I dag er tingene mere uforudsigelige. Selvfølgelig sætter vi rammer op, men reelt ved man ikke, hvad morgendagen bringer. Det giver en helt anden frihed, fortæller Michael Madsen, der især var ved at drukne i lærergerningen efter de flere og flere reformer, der dengang blev lavet på området.

Apropos øl: Michael Madsen var medejer i Esbjerg Bryghus indtil sidste år. - Men jeg havde altid dårlig samvittighed over ikke at være nok til stede. Men vi har stadigvæk en god rabataftale dernede, siger han og sætter et fjoget smil op ...
Apropos øl: Michael Madsen var medejer i Esbjerg Bryghus indtil sidste år. – Men jeg havde altid dårlig samvittighed over ikke at være nok til stede. Men vi har stadigvæk en god rabataftale dernede, siger han og sætter et fjoget smil op …

Efter fire år i det lille lokale i Kronprinsensgade flyttede butikken ind i den vestlige del af Kongensgade. Her var dog en vis usikkerhed omkring fremtiden for lejemålet, så i maj 2022 flyttede de til det nuværende butikslokale, der på det tidspunkt stod tom efter nogle år med House of Patchwork som lejer.

– Og det passer os fint. Både beliggenheden, parkeringsforholdene og synligheden er god. Butikken skal heller ikke være større; det er vigtigere at få et flow i tingene, så der altid er noget nyt og spændende, mener Vibeke Madsen.

Madsens Lopperi opstod som en del af en bølge for nogle år siden. En bølge af bæredygtighed, som kun har taget til i styrke. Så de er langtfra de eneste på det marked i Esbjerg. Hvad de gør specielt, anderledes eller rigtigt, har de ikke et klart svar på, men de pointerer, at de har et fortrinligt forhold til de øvrige loppebutikker i byen, som Frk. Tofts Lopper, Møbelmanden, Loppemostrene og Fru Sands Skatkammer fx.

– Vi køber og sælger også ofte af hinanden og henviser både købere og sælgere til hinanden. De forskellige butikker har jo på en eller anden måde hver sin profil, selvom vi alle er indenfor samme genre, konstaterer Michael Madsen.

Jesper Larsen springer op ad sofaen. Han har lovet at komme ud for at aflevere et møbel til en kunde.

– Jesper kan godt lide at køre bil og også køre langt. Det er vi andre ikke så glade for, så det var endnu en god grund til at få Jesper med om bord, siger Michael smilende.

  • Vibeke Madsen, Jesper Larsen og Michael Madsen. Og butikshunden Frida. Foto: Fjodor Pedersen.

Læs også:

Guldægget flytter fra Torvet til ny adresse i hjertet af Esbjerg

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Visualisering af Havnegade ned mod Stormgade.
Kleveparken skyder op: Ny grøn oase midt i Esbjerg
Mangeårig formand for Esbjerg Taxa, Torben Kirketerp, begyndte selv at køre taxa i 1987.
Fra hestevognens tid til grøn omstilling: Esbjerg Taxa fylder 110 år
Poul Bjelke Laursen var i centrum på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Foto: Fjodor Pedersen.
Vi fandt ud af, hvad en hofdog var for noget
Thorbjørn Birkelund, hotelchef på Ansgar, endte med at måtte klippe snoren selv. Foto: Fjodor Pedersen.
Hotel er blevet dobbelt så stort
Byparken er klar til officiel indvielse. Pressefoto.
Ny scene og poetisk kunstrute indvies i Esbjerg Bypark
Broen Shopping. Arkivfoto: Deas.
Is, dinosaurer og præmier for 15.000 kr.
Klar til afgang fra Stenhuggervej. Foto: Fjodor Pedersen.
På cykel gennem natur og fællesskab: Her er en kunde ikke bare et nummer i rækken
Den røde løber var i dag rullet ud foran Parfumecenter.dk, der åbnede i dag og bød forbipasserende på en fadøl eller sodavand. Foto: Fjodor Pedersen.
Netbutikker i tomme butikslokaler? Ja tak!
Knallertræs på Suset Festival 2024. Foto: Mathias Engmark.
Maxi Maniacs vender tilbage til Suset
Torvet i Esbjerg. Arkivfoto: Torben Meyer.
Sommerliv i Esbjerg City: Oplev events, musik og markedsstemning hele juli
Fantasyfestival breder sig i år over tre dage. Pressefoto.
Fantasyfestivalen vokser: Tre dage med magi, mørke og mytiske væsner i Esbjerg
Claudio Wolff Suez melder sig ud af Kellermensch efter 19 år. Foto: Peter Langwithz Smith.
Bombe: Slut med Kellermensch - forlader bandet

Det sker i Esbjerg

PAJS8648
Gadens Museum: Peter Birk
Ënge hænger ikke på træerne_foto_pressemeddelelse
Enge hænger ikke på træerne af Anne C. 
Inge Ellegaard: Billeddomino, Esbjerg Kunstmuseum, fernisering 21. marts 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Inge Ellegaard: Billeddomino

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!