Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

Aflad: JydskeVestkysten uddelte i aftes deres årlige kulturpriser ved et stort anlagt show i Musikhuset Esbjerg, selvom det regionale dagblad i dén grad nedprioriterer stofområdet til dagligt. Det vækker minder om Kultur-Brians berømte kanon, mener EsbjergLiv.dk-redaktør.

Det er prisernes tid. Scenen er sat, mikrofonerne testet, champagnen hældt op og den røde løber rullet ud. JydskeVestkysten uddelte i aftes deres kulturpriser for 29. gang. På overfladen lyder det som en prisværdig tradition: en avis, der viser sin dedikation til det lokale og regionale kulturliv i udgivelsesområdet. 

Men der er bare ét problem, der giver associationer til fhv. kulturminister Brian Mikkelsens cirka 20 år gamle kulturkanon. Som medlem af en regering, der ikke havde lavet andet end at nedprioritere kulturområdet, skære i støtten dertil og generelt udsulte landets kulturinstitutioner, fremstillede Kultur-Brian sig selv som den alfaderlige kulturforkæmper, da han stolt præsenterede kanonen.  

Når JydskeVestkysten uddeler kulturpriser, pynter mediehuset sig ligeledes med lånte fjer – eller som en kulturpersonlighed fra Ribe endda skrev i en kommentar på Facebook: Vasker deres hænder.  

To ud af tre finalister ved prisuddelingen har rødder i Esbjerg. Men det var ikke JydskeVestkysten, der besøgte de tre unge revy-gutter fra Spark mig i revyen til deres prøver eller anmeldte Kellermenschs koncert i Musikhuset i løbet af året. Det gjorde – i parentes bemærket – EsbjergLiv.dk til gengæld.  

Kultur dør i stilhed, og i JydskeVestkystens spalter er stilheden ofte øredøvende. Hvis man dagligt læser avisens Esbjerg-udgave, må man lede længe efter artikler, der giver plads til kulturen – medmindre der er en endog meget stor snert af kendisfaktor, konflikt, politik eller økonomi iblandet. De store sportsnyheder og lokale erhvervshistorier fylder spalterne, mens kulturen skubbes til marginalerne, ofte reduceret til korte notitser eller eventomtaler i mediekoncernens ugentlige gratisopkog – som Ugeavisen Esbjerg er blevet reduceret til – der hældes ind igennem færre og færre brevsprækker hver onsdag. 

Men når den årlige kulturpris skal uddeles, vågner avisen pludselig op til dåd. Med – gætter jeg på – storslåede taler på scenen og massiv dækning i avisen, fremstiller bladhuset sig som kulturens store forkæmper. Men det er som stjerne for en aften. Med et staffage-agtigt show, hvor både konferencier og de fleste optrædende bliver hentet ind fra … København (?). 

Kultur er mere end glitrende prisuddelinger. I Esbjerg blomstrer kulturlivet: fra teater og kunstudstillinger til musikfestivaler og litteratur. Bag dette liv står passionerede ildsjæle, professionelle som amatører – der arbejder utrætteligt for at skabe oplevelser og udvikle lokal identitet, som føler sig oversete 364 dage om året af byens og regionens store dagblad. 

Jeg forstår udmærket, at man som nomineret, alligevel dukker op til festivitassen i landsdelens smukkeste kulturhus. Ikke mindst, når der er 50.000 kroner på højkant – som Kellermensch i øvrigt fortjent indkasserede i år. Men desværre er der – som jeg forstår det – kun plads i spotlightet til tre finalister – og én vinder.

Så for mange af de kulturaktører, JydskeVestkysten forsøger at tage under vingerne, betyder den daglige mediedækning meget mere end en årlig prisoverrækkelse. JydskeVestkysten har i mange år haft de facto-monopol på at udgive avis her i byen og en unik platform til at understøtte kulturlivet, men når kulturen kun kommer i fokus ved prisuddelinger, klinger det lidt hult. 

Det er desværre ingen hemmelighed, at det selv på de største og mere eller mindre statsfinansierede medier er clicks, der afgør hvilke historier, der bliver bragt. Kulturstoffet trækker sjældent de store læsertal sammenlignet med breaking news, konflikthistorier eller sport. Det kan jeg selv skrive under på. 

Men EsbjergLiv.dk opstod – alligevel – netop, fordi dækningen af kulturlivet i byen synligt var blevet nedprioriteret gang på gang af chefredaktionen hos JydskeVestkysten. Der var plads til os, og når vi deltager i ferniseringer på kunstmuseet, kulturdag for børn på fiskerihavnen eller litteraturfestival, så kan vi få det for os selv. Og det har vist sig, at der rent faktisk er læsere til det stofområde, og selvom de måske er få i forhold til andre områder, ser vi det som et ansvar. Og noget som er med til at underbygge Esbjerg som kulturby. For hvis ingen skriver om kultur, så findes den ikke i den kollektive, lokale bevidsthed. 

Desværre er vores ressourcer meget knappe, og det er umuligt at prioritere alt. Vores store mål for næste år må være at vinde JydskeVestkystens kulturpris på de føromtalte 50.000 og på den måde få kanaliseret en lille bitte dråbe af Jysk Fynske Mediers millionstore årlige mediestøtte over til os – et lokalt onlinemedie, der gerne skriver om dem, som de uddeler priser til … 

Spøg til side. Det er en fin idé med kulturpriser, men de bør være en naturlig forlængelse af en avis’ engagement i kulturen – ikke en erstatning for det. Og måske gav det mere mening for 29 år siden, hvor den redaktionelle prioritering var anderledes end i dag.

Hvis JydskeVestkysten virkelig ønsker at hylde kulturen, må de starte med at være til stede. Dæk kunstudstillingerne, omtal de lokale børneteaterforestillinger, og skriv om de mange musikere, der gør det så godt i ind- og udland. Vis et oprigtigt engagement i det kulturliv, I påstår at hylde. 

Eller endnu bedre: Bliv for vores skyld endeligt ved med at blive væk – men uddel dog en erhvervspris eller noget andet i stedet for. 

Læs også:

Storfilmen om Rejseholdet får eksklusiv forpremiere

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Esbjerg Streetfood Festival 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Folketingets Kulturudvalg overnatter på Fanø – håb om medvind til UNESCO-anerkendelse
Tårerne fik frit løb, da Lisa Uldahl Lambek, blev kaldt op på podiet for at modtage Erik Münster-prisen og 20.000 kr. Foto: Johnny Tauman.
Festlig ceremoni, da 21 SDU-kandidater i medicin uddannet i Esbjerg aflagde lægeløftet
Vibeke Madsen, Jesper Larsen og Michael Madsen. Og butikshunden Frida. Foto: Fjodor Pedersen.
Hos Madsens Lopperi giver to plus en plus en hund fem
Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
De fire på kontoret i Esbjerg. Tre psykologer og en administrativ medarbejder. Privatfoto.
Vold i hjemmet eskalerer i ferien – men hjælpen er tæt på
Charlotte Albrechtsen (i midten) er klar til sit sjette The Tall Ships Races og glæder sig til igen at mødes med erfarne og nye forbindelsesofficerer. Foto: Esbjerg Kommune.
Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993
Gadens Burger. Foto: Line Tausen.
Pattegris, pizza og tacos: Suset er også en gastro-festival
Malte Ebert, Esbjerg Festuge 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjerg Festuge samlede over 35.000 gæster
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
Borgere og besøgende i Ribe kan se frem til en ny, kunstnerisk belysning af Ribe Domkirke. En opgave, som skal løses med respekt for Ribes middelalderlige bykerne. Foto: Esbjerg Kommune.
Ny lyskunst skal få Ribe Domkirke til at gløde i mørket
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist. Foto: Esbjerg City.
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist
Arkitekt Helene Plet og Even Ramsland, direktør for Recovery Bulls. Pressefoto.
“Oasen” i Esbjerg er fuldt finansieret

Det sker i Esbjerg

Inge Ellegaard: Billeddomino, Esbjerg Kunstmuseum, fernisering 21. marts 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Inge Ellegaard: Billeddomino
blue-water-arena
EFB - Lyngby Boldklub
499445819_1355655499940313_553967260758538814_n
Gundersen & Visti

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!