Lørdag er der Jule · Kunst · Kaos på Esbjerg Kunstmuseum, hvor mere end 20 lokale kunsthåndværkere og designere fremviser og sælger deres produkter ved det, der plejer at være en hyggelig dag. Keramiker Jeannette Hjortlund deltager for første gang.
Salene på Esbjerg Kunstmuseum i Havnegade fyldes lørdag med gode gaveidéer og fine fund fra lokale kunsthåndværkere og designere.
Arrangementet, der bærer navnet “Jule · Kunst · Kaos“, er blevet en stor tradition på museet og trækker som regel masser af besøgende i åbningstiden, som er fra klokken 10 til 16.
Mange af udstillerne har været med flere gange – ja, nogen endda rigtigt mange gange, men der er også helt nye navne på plakaten i år.
En af dem er den 35-årige keramiker Jeannette Hjortlund, der driver West Work Ceramics. Hun er født og opvokset i Esbjerg, men havde en afstikker på syv år til hovedstaden, hvor forhåbningen og målet oprindeligt var at komme ind på kunstakademiet.
Men ad tilfældets vej endte hun som keramiker, da hun gav sig i kast med ler, glasur og en ovn, der stod i kælderen i den børnehave, hun havde fået job i.
– Det var i 2016, og siden gik der nogle år med at dygtiggøre mig, inden jeg i 2021 tog springet og fik cvr-nummer den slags, siger Jeannette Hjortlund, der siden da har solgt sine kopper, potter og anden hånddrejet og håndbygget unikakeramik online til kunder i så fjerne lande som USA, Dubai og Thailand.

I mellemtiden er hun vendt tilbage til sin vestjyske hjemstavn.
– Så jeg vil naturligvis rigtigt gerne vise mine ting frem og sælge dem lokalt. Derfor er jeg spændt på at deltage i Jule · Kunst · Kaos, og er rigtig glad for at få lov til at være med, siger keramikeren, der forventer at få – og glæder sig til – en hyggelig dag på kunstmuseet.
Jeannette Hjortlunds keramiske kreationer byder blandt andet på en “Marbæk-kop”, og generelt forsøger hun at få sit vestjyske ophav til at skinne igennem i sine arbejder.
– Mine rødder er ved Vadehavet og den vestjyske rå, men smukke natur. Det håber jeg, man fornemmer i mit keramiske arbejde, siger hun, og betegner i øvrigt sig selv som lidt af en perfektionist.
– Jeg er draget af harmoniske former og farverige glasurer. Inspirationen har mange retninger, så med nøjsomme hænder og lange spændende processer, prøver jeg at følge med idéerne, forklarer Jeannette Hjortlund, der også er en del af KulturVærftet på Platformen i Esbjerg Ø, hvor hun underviser andre indenfor sit felt.
Lørdag kan du møde hende på Esbjerg Kunstmuseum.

Musikhusets café holder åbent hele dagen og sælger gløgg og æbleskiver, der kan nydes til lyden af de fine musikalske indslag, som også finder sted.
Denne ene gang om året rykkes den månedlige “Snik · Saks · Søndag” til om lørdagen, og bliver en del af den store helhed. Snik-Saks-Søndag er et arrangement for hele familien, hvor der i det åbne værksted kan laves lystfyldte og kreative eksperimenter, hvor man kan møde og blive inspireret af kunsten, og der er plads til at snakke og undre sig. Det kunne i denne weekend også være en oplagt mulighed til at få lavet sine egne, personlige julekort og den slags.
Der er i øvrigt også adgang til museets aktuelle særudstilling med Mathias Malling Mortensen og Richard Mortensen; “Alt det som ikke er“. Læs interview med Mathias Malling Mortensen her.
I år deltager: Louise Maagaard – porcelæn, Sonja Plougsgaard – smykker, Christina Friis – keramik, Birthe Sørensen / Ancilla – smykker, Mona Thy / Thydesign – tekstil, læder og papir, Betina Trampedach – illustration, klip og keramik, Tine Hørup / Kvinden og havet – smykker, Mia Jensen / Keramik by Miabella – porcelæn, Marianne Farup-Hansen – smykker, Karen Segall – tegning og tekstil, Jytte Lysgaard – keramik, Amalie Egholm – papirblomster og stentøj, Lise Møller – design og unikke vindjakker, Inge Trampedach – nostalgisk juleklip, Randi platz – keramik, Jeanette Hjortlund / West Work Ceramics – keramik, Clarisa Elena Diaconu & Kasia Grzegorczyk Simmelsgaard / Clara Cakes & Cookies – hjemmebagte småkager, Gitte Vammen – keramik, Ellen Christiansen – hækling og strik, Jytte Krarup – smykker, Henny Fugl – strik, Bibi Hansen – keramik.
